Turistična društva

ŠKTD Andrijanci

Društvo žena Neradnovci

Neradnovske ženske smo v letu 2004 z namenom druženja, organizacij raznih prireditev in ohranjanja starih običajev ustanovile Aktiv žena Neradnovci, leta 2010 pa smo se odločile društvo uradno registrirati z nazivom Društvo žena Neradnovci.  Društvo šteje 17 članic.

V teh letih delovanja smo izvedle razne delavnice in prireditve, kot so:

  • izdelava ramenk in ostalih velikonočnih okraskov,
  • izdelava cvetja iz najlona,
  • izdelava adventno-božičnih okraskov,
  • organizirale smo velikonočne in božične razstave, vesele večere, proslave ob dnevu žena, lüpanje kukorce ipd.

neradnovci-1 neradnovci-2 neradnovci-3 neradnovci-4

Društvo Žena Kukeč

V majhni vasici Kukeč že več let uspešno deluje Društvo žena Kukeč. Društvo ima 16 zelo aktivnih članic, vanj so poleg mladih vključene tudi starejše ženske. Ni pomembno le število članic, ampak predvsem njihova volja do dela in druženja. Osnovni namen društva je povezovanje vseh podeželskih žena v vasi Kukeč. Rdeča nit delovanja društva pa je skrb za družabne in kulturne aktivnosti na področju kulinarike in razvoja podeželskega turizma na vasi.

Članice društva so najbolj znane po izdelovanju zelo lepih remenk in Velikonočnih prireditvah. Pripravile so predavanje z razstavo “Jabolko in jabolčni kis v naši prehrani”. Tudi v kulinariki so prave mojstrice. Na ogled so pripravile številne jedi iz kvašenega testa pod naslovom  “Dan jedi iz kvašenega testa”.

Svoj prispevek k boljšemu delu društva so dodale s sodelovanjem z Zavodom za zdravstveno varstvo Murska Sobota. V ta namen so na svoji stojnici na kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni razstavile in ponujale številne zdrave jedi. Tudi sicer v društvu posvečajo veliko pozornost zdravemu načinu življenja.

Udeležujejo se številnih pohodov, prireditev in razstav ter prijateljsko sodelujejo z raznimi društvi v občini in izven nje. Pozimi prirejajo tečaje izdelovanja rož iz krep papirja. Izdelale so že na stotine ličnih šopkov, na katere je Društvo žena Kukeč prav posebej ponosno, saj papirnate rože predstavljajo del zgodovine in posebnost tega kraja.

kukec-1 kukec-2 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Turistično društvo Vrtanek Gornji Petrovci

TD VRTANEK je bilo ustanovljeno 26.01.1997 leta. Ob ustanovitvi je društvo štelo 32 članov, sedaj jih imamo še enkrat toliko. Ustanovne članice so že prej 15 let delovale kot Aktiv žena Gornji Petrovci.

Društvo skrbi predvsem za popestritev življenja na vasi. Skušamo ohraniti ljudske običaje, predvsem pa njihovo izvirnost. Prikazujemo zlasti kulinariko naših babic. Prav za kulinariko smo prejeli republiško priznanje v Ljubljani, še pred tem pa priznanje občine.

Vsako leto pripravimo kar nekaj prireditev. Na Prešernov dan, 08. februarja organiziramo Prešernov pohod po vasi Gornji Petrovci, ki se ga udeležujejo pohodniki iz cele Slovenije.

Na dan sv. Trojice, v maju ali juniju, organiziramo tradicionalni kramarski sejem »Buča pri Nedeli« pri cerkvi sv. Trojice v Gornjih Petrovcih. V avgustu se odpravimo na nočni pohod do sv. Trojice z ogledom zvezdnih utrinkov. V jesenskem času organiziramo tradicionalno praznovanje krsta mošta z bogato Martinovo pojedino in kulturnim programom. Za otoke pa v decembru pripravimo veselo miklavževanje s peko božičnega peciva in prihodom Miklavža.

Društvo prireja tudi razne delavnice, s katerimi ohranjamo ljudsko tradicijo ali pa samo skrbimo za medgenaracijsko druženje: kuharske delavnice, ročna dela, izdelava nakita iz papirja, perlic…, izdelovanje adventnih venčkov, izdelovanje rož iz naravnih materialov in listja in podobno.

Sodelujemo tudi na raznih razstavah v občini in na goričkem, kot so: razstave adventnih venčkov, razstave velikonočnih jedi in pisanic ter na številnih kuharskih tekmovanjih po Goričkem.

V okviru društva je bila l. 2000 ustanovljena glasbena skupina ljudskih pevcev in godcev, ki igra in poje na raznih prireditvah v občini in po Sloveniji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA td-vrtanek-1 td-vrtanek

Skip to content